Testul de efort (Electrocardiograma de efort)

Ce este o electrocardiogramă?

O investigaţie care se efectuează pentru a afla cum reacţionează inima la efortul fizic. Investigaţia evidenţiază bătăile inimii, tensiunea arterială, dar şi fluxul de sânge care ajunge la inimă în timpul efortului fizic. Astfel, este mult mai uşor de depistat anumite afecţiuni cardiace.

Când se efectuează?

ECG-ul de efort este indicat pentru a depista existenţa sau lipsa cardiopatiei ischemice, dar şi gradul de severitate a acesteia. Totodată, investigaţia este eficientă şi pentru a evalua anumite tulburări ale ritmului cardiac. Având în vedere consumul crescut de oxigen, prin testul de efort se poate diagnostica şi prezenţa unor leziuni coronariene care nu produc modificări pe electrocardiograma de repaus.

Medicul cardiolog vă poate indica un ECG de efort în cazul în care simţiţi măcar unul din următoarele simptome:

– Durere toracică

– Dificultate în respiraţie

– Palpitaţii ale inimii

– Ameţeli în timpul efortului fizic.

Dacă aţi fost diagnosticat cu boală cardiacă ischemică sau cu infarct miocardic, aveţi nevoie de ECG-ul de efort pentru:

– a determina dacă puteţi tolera exerciţiile fizice

– a evalua necesitatea efectuării angioplastiei sau bypass-ului aorto-coronarian

– a evalua eficacitatea tratamentului efectuat.

 

Care sunt condițiile în care nu se efectuează?

Testul ECG de efort are şi contraindicaţii, de aceea procedura se efectuează doar la recomandarea medicului cardiolog. Este interzis în cazul în care suferiţi de următoarele afecţiuni:

– angină instabilă

– infarct miocardic acut

– stenoză aortică strânsă

– hipertensiune arterială severă necontrolată terapeutic

– anemie

– infectii acute.

 

Cum se efectuează?
  • Testul de efort se poate efectua în orice moment al zilei, fără a fi necesară o pregatire prealabilă.
  • Totuşi, înainte de a efectuarea  ECG-ului de efort, cel puţin înainte cu o oră, se recomadă să nu fumaţi, să nu beţi cafea sau să mâncaţi.
  • Dacă suferiţi de o boală cardiacă şi urmaţi tratament medicamentos, nu este necesar să întrerupeţi medicaţia în ziua investigaţiei.
  • Înainte de a vă prezenta la investigaţie, să îmbrăcaţi haine lejere şi să vă luaţi încălţăminte comodă, asemeni celor din timpul activităţilor sportive.
  • Investigaţia este nedureroasă, neinvazivă şi simplu de efectuat.
  • Pacientului i se montează pe piept electrozii (asemeni ECG-ului de repaus), după care urcă bicicletă.
  • Computerul atașat bicicletei înregistrează absolut orice activitate a inimii în timpul efortului. Pe tot parcursul probei sunt monitorizate ritmul cardiac, tensiunea arterială la fiecare minut şi electrocardiograma pacientului.

După efectuarea testului, vă puteţi întoarce la activitatea Dvs normală.

Rezultatele testului de efort

Înregistrarea va fi analizată de un computer care va tipări un raport. Medicul dumneavoastră va analiza raportul și va explica semnificația rezultatelor.

Pentru toate aceste investigații și mai mult, vă așteptăm la Centrul Medical Diacord! Pentru a vă programa, vă rugăm completați formularul din partea dreaptă a acestei pagini sau să sunați la unul din numerele de telefon de la următorul link: Centrul Medical Diacord.

Vă așteptăm cu drag!

 

Website-ul diacord.ro folosește cookie-uri proprii și de la terți pentru a furniza vizitatorilor o experiența de navigare superioară și servicii adaptate nevoilor specifice ale acestora.