TENSIUNEA ARTERIALA – MOTIV DE INGRIJORARE?

Definitie: Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de catre sange asupra peretilor arterelor atunci cand inima bate (sistolica – “mare”) si atunci cand inima se relaxeaza (diastolica – “mica”).

  • Ce este hipertensiunea / tensiunea marita?

Tensiunea arteriala (TA) marita sau crescuta - hipertensiunea arteriala (HTA) inseamna cresterea presiunii in artere. Arterele sunt vasele care transporta sangele de la pompa cardiaca la toate tesuturile si organele corpului uman, fara de care acestea nu pot primi oxigenul si nutrientii necesari pentru a-si desfasura activitatea. In lipsa acestei presiuni in artere nu ar fi posibila circulatia sangelui in organism, dar o crestere excesiva a sa este defavorabila.
Se considera ca tensiunea optima este sub 120/80 mmHg, insa se accepta ca valori normale si cele situate intre 120/80 mmHg si 139/89 mmHg.
Daca TA este 140/90 mmHg sau mai mult, se considera hipertensiune arteriala. In acest caz 140 mmHg reprezinta presiunea din artere cand inima se contracta si pompeaza sange in artere in timp ce 90 mmHg este tensiunea arteriala diastolica si reprezinta presiunea din artere cand inima se relaxeaza, dupa contractie.
A avea "tensiune mare" sau hipertensiune arteriala este deja ceva foarte comun, atat de comun incat de multe ori o tratam superficial sau chiar nu o bagam in seama.

  • Care sunt simptomele?

HTA este o afectiune "tacuta", care nu da simptome specifice in mod constant, ci doar atunci cand exista cresteri bruste si semnificative de tensiune! Astfel, multe persoane sunt hipertensive de multi ani, fara sa stie acest lucru daca nu merg la un control cardiologic specializat.
Simptomele manifestate in cresterile bruste si importante ale tensiunii arteriale pot fi de tipul: cefalee, ameteli, zgomote in urechi, sau tulburari de vedere, greturi, stare de rau general.

  • Care sunt posibilele complicatii ale HTA?

- inima: cardiopatie ischemica - infarct miocardic, aritmii, insuficienta cardiaca
- vasele cerebrale: accidente cerebrale
- rinichii: nefroangioscleroza cu insuficienta renala cronica.

Hipertensiunea arteriala NU trebuie neglijata!

La CENTRUL MEDICAL DIACORD acordam extrem de multa atentie tensiunii arteriale si a modului in care aceasta infuenteaza sanatatea cardio-vasculara. In cabinetul nostru putem investiga cu maxima acuratete modul in care aceasta variaza pe parcursul zilei sau noptii, in diferite momente ale zilei, marcate sau nu de efort fizic sau stres emotional prin monitorizarea Holter timp de 24 ore a tensiunii.

Website-ul diacord.ro folosește cookie-uri proprii și de la terți pentru a furniza vizitatorilor o experiența de navigare superioară și servicii adaptate nevoilor specifice ale acestora.