BOLILE DE INIMA - SEMNALE DE ALARMA SI SIMPTOME SPECIFICE

Statistic, la fiecare 30 minute un roman sufera de un infarct miocardic acut, mortalitatea in Romania prin acesata boala fiind inca peste media europeana, dupa cum precizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Cunoasterea simptomelor poate preveni atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Deoarece conceptul de boala cardiovasculara include un numar mare de afectiuni, manifestarile acestora variaza in functie de tipul de tulburare si de cazul specific pacientului. Cu toace acestea, cele mai frecvente simptome ale bolilor cardiace includ:

  • Durerea toracica (angina pectorala) – cel mai frecvent simptom al fluxului sanguin scazut la inima si in cazurile de infarct miocardic.
    • Se manifesta ca un disconfort sau durere cu caracter de apasare - strangere sub stern sau putin catre partea stanga
    • Poate fi insotita de oboseala, dificultate in respiratie, stare de slabiciune, modificari ale culorii pielii sau paloare gri.
  • Durere manifestata in alte zone ale corpului – durerea poate fi resimtita si in gat, brate (la nivelul bratului stang sau in ambele brate si intre omoplati), stomac, maxilar sau partea superioara a spatelui.
  • Dificultatea respiratorie (Dispneea) – cand inima nu poate pompa sangele asa cum ar trebui, sangele se intoarce in venele care trec de la plamani pana la inima, cauzand acumulare de lichid in plamani. Acesta este un simptom frecvent al insuficientei cardiace.
  • Tuse sau respiratie suieratoare – atunci cand nu dispar, acestea sunt semne ca lichidul in exces se acumuleaza in plamani. De asemenea, este posibil sa expectorati mucusul care este roz sau sangeros.
  • Inflamatia picioarelor, a gleznelor sau a picioarelor – cand inima nu functioneaza, fluxul sanguin incetineste si revine in venele picioarelor. Acest lucru face ca lichidul sa se acumuleze in tesuturile periferice.
  • Oboseala – senzatia de epuizare poate fi un semn al problemelor cardiace atunci cand nu se pot desfasura activitatile zilnice normale, o oboseala intensa si aparuta din senin.
  • Ritm cardiac rapid sau neregulat (palpitatii) – daca inima nu poate pompa sange bine, poate bate mai repede pentru a incerca sa tina pasul, fiind un semn de aritmie.
  • Anxietate extrema
  • Lesin sau pierderea constiintei
  • Ameteli, stari de greata, balonari abdominale si lipsa poftei de mancare.

 

Semnalele de avertizare ale bolilor de inima nu sunt suficiente pentru un diagnostic sigur, intrucat nu toti oamenii au aceleasi simptome, cu aceeasi intensitate, de aceea o investigatie amanuntita facuta de medicul cardiolog reprezenta cea mai buna solutie.

Cel mai important, nu ignorati aceste simptome. Programati-va la consultatie cardiologica la CENTRUL MEDICAL DIACORD, unde beneficiati de o gama larga investigatii cardiace, cu aparatura moderna si medici cu experienta.

 

Website-ul diacord.ro folosește cookie-uri proprii și de la terți pentru a furniza vizitatorilor o experiența de navigare superioară și servicii adaptate nevoilor specifice ale acestora.