ALIMENTATIA PACIENTILOR CU BOALA CARDIACA ISCHEMICA

Paceintilor cunoscuti cu cardiopatie ischemica li se recomanda un stil de viata prin care sa corecteze factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, cum ar fi fumatul, sedentarismul, stresul, obezitatea.

In privinta regimului alimentar, exista o serie de recomandari:

  • De evitat consumarea alimentelor de tip fast food, snacks-uri, dulciuri rafinate, consumul excesiv de bauturi bogate în cofeina (bogate în calorii dar sarace in nutrienti)
  • Alimentele trebuie consumate în stare naturala sau cat mai putin procesate
  • Se prefera ca alimentele sa fie preparate prin fierbere, coacere, la gratar, la aburi
  • De evitat consumul de alimente ce contin aditivi artificiali, coloranti, amelioratori de aroma
  • “Dieta mediteraneana” scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare (consum crescut de fructe, legume, uleiuri din seminte, peste, aport de vin rosu in canititati mici)
  • Cu 15- 20 de minute inainte de masa principala se poate consuma o salata sau un mic aperitiv, pentru a se micsora senzatia de foame, marind starea de satietate
  • Dupa ora 17 nu se consumă mese îmbelsugate, bogate in proteine, greu de digerat, iar cu 2 ore inainte de culcare nu se mananca nimic
  • Se recomanda consumul a cel putin trei portii de peste pe saptamana (peste de apa dulce - pastrav, stiuca, salau, biban, peste oceanic – macrou, hering, cod, merluciu, sardine, somon, ton) si 4-5 portii de legume si fructe pe zi
  • De preferat a se evita combinarea dintre glucide (amidonoase sau fructe) si proteine (piure cu carne, orez cu carne), digestia facandu-se mult mai usor daca sistemul digestiv prelucreaza un singur fel de aliment deoarece fiecare aliment se digera intr–un mediu specific (mai alcalin sau mai acid) - carnea in mediu acid iar glucidele in mediu alcalin.
  • Este indicat sa se tina o zi de post pe saptamana, pentru eliminarea toxinelor si odihnirea organelor tubului digestiv. Pe durata postului se beau multe lichide 2-3 l apa plata, sucuri naturale din fructe si legume, ceaiuri
  • Seara inainte de culcare se poate bea o cana de ceai cald din plante sau lapte, indulcita cu miere.
  • Folositi la gatit condimente naturale de tipul mustar, piper, cimbru, busuioc, marar, patrunjel, leustean, menta, salvie, chimion, ienupar. Acestea amelioreaza gustul mancarii si stimuleaza digestia si eliminarea grasimilor.

 

Website-ul diacord.ro folosește cookie-uri proprii și de la terți pentru a furniza vizitatorilor o experiența de navigare superioară și servicii adaptate nevoilor specifice ale acestora.